بخش کشاورزی یکی از بخشهای حیاتی اقتصاد جهانی و ملی محسوب میشود که به نوبه خود با شیوع ویروس کرونا متحمل ضرر و زیانهای قابل توجهی شده است؛یکی از مصادیق بارز این خسارت امسال در فصل برداشت گل محمدی رخ د اد زیرا به واسطه شیوع کرونا تامین نیروی کار غیر بومی و حتی محلی با مشکل مواجه گردید و کمبود نیروی گل چین سبب شد بخش قابل ملاحظه ای از حجم گل تولیدی در کشور برداشت نشود و عملا از دست برود.
همچنین افزایش بی رویه سطح زیر کشت گل محمدی در سالهای گذشته و نیز محدودیت توان فراوری چنین حجم عظیمی از گل تولیدی سبب تنزل کیفیت گل محمدی شده است و در چنین شرایطی کمبود نیروی گل چین نیز مزید بر علت گردیده است . بنابراین اکنون ضرورت ممانعت از کشت بی رویه گل محمدی در سالهای آتی بیش از هر زمان دیگری احساس می شود. در نتیجه عوامل فوق و در چنین شرایط بحرانی ،خرید گل توسط تولید کنندگان نیز تحت الشعاع قرار گرفت و سبب شد گل را با قیمت کمتری خریداری کنند که این موضوع نیز به نوبه خود به زیان کشاورزان گلکار انجامید . در حالی که هزینه های تمام شده کشاورز، به واسطه تورم و شرایط عمومی اقتصاد، نسبت به سال قبل افزایش چشم گیری داشته است .از طرف دیگر بخش عمده ای از گلاب و روغن سال گذشته با شیوع ویروس کرونا بر روی دستان تولیدکننده مانده است و حمل و نقل در داخل و خارج کشور با مشکلاتی مواجه و گلاب و روغن در انبار کارخانجات دپو شده است .بدیهی است اختلال در روند فروش باعث کاهش نقدینگی در صنایع تبدیلی گل محمدی گردیده است. در سطح بین المللی نیز قیمت گل تازه در کشورهایی مانند ترکیه و بلغارستان نیز به دلیل شیوع کرونا شدیدا کاهش یافته است به گونه ای که در ترکیه هنوز قیمت گل امسال نهایی نشده است و کشاورزان همچنان در انتظارتعیین قیمت گل تولیدی خود هستند . دربلغارستان نیز هر کیلو گل محمدی بیست درصد کمتر از سال قبل پیشنهاد شده است. (لازم به ذکر است که امسال تنها در کشور بلغارستان مشکل کمبود گل چین وجود نداشته است چرا که بسیاری از کارگران مهاجر بلغاری به دلیل ویروس کرونا به کشور خود بازگشته بودند و به گل چینی مشغول شدند همچنین کیفیت گل در این کشور نسبتا مناسب بوده است به طوری که بعضا از 2900 کیلو گل تازه یک کیلو روغن کامل استحصال کرده اند)
لذا بایستی در این راستا موارد ذیل مورد مداقه و توجه قرار گیرند:
1-با توجه به حجم بالای گل تولیدی وتوسعه بی رویه کشت گل در کشور و همچنین نیاز فوری به فرآوری لحظه ای گل برداشت شده ، لازم است فعالین، سیاست گذاران و تصمیم سازان بخش کشاورزی برای کنترل سطح زیر کشت تدابیر لازم اتخاذ کنند به گونه ای که تولیدکنندگان و صنایع فرآوری گل محمدی و نیز جامعه بزرگ گل کاران متضرر نشوند.
2- به دلیل شیوع ویروس کرونا قیمت گل محمدی در بازار دقیق و قطعی مشخص نشده است لذا پیشنهاد می گرددقیمت گل محمدی میان گلکار و تولیدکننده بر اساس عرضه و تقاضا به صورت توافقی تعیین گردد.
3- به نظر می رسد در شرایط کنونی تقاضا برای محصولات نهایی ناشی از گل محمدی عموما کاهش یافته و طبعا بر نیاز بازار اثر منفی نهاده است.